Alle indlæg og emner. · Hudplejeprodukter

Når vi skærer huden ud i lagene….

Det er noget af det, der fascinerer mig mest – Hudens lag. For helt ærligt, går man egentligt og tænker på det i hverdagen? Altså, at alt det “vigtige” ligger inde bag ved vores øverste lag hud? At vi skal tænke i lag, når vi skal investere i hudpleje?

Jeg gjorde i hvert fald ikke, før huden for alvor begyndte at interessere mig for 4-5 år siden. Men så har det også taget fart. Jeg har fundet rutinerne for min dejlige hud – Jeg ved, hvilke ingredienser, der vækker hvad nede i huden – og vigtigst af alt, så ved jeg, hvad min hud skal bruge.

Det forholder sig først og fremmest sådan, at vores hud udgør 1/6 del af vores kropsvægt, og er derfor kroppens største organ. Mange tænker jo ikke på huden, som descideret livsvigtigt. Her har vi altid hjerte, lunger og hjerne i tankerne. Og vi er helt enige i, at det er de indre organer, der holder os i live – Men huden holder os sammen. Og det skal den gøre hele livet. Derfor skal vi huske at pleje og styrke den hver dag.

Hudens tre lag.

Huden består overordnet set af tre lag –

  • Overhuden (epidermis) 
  • Læderhuden (dermis) 
  • Underhuden (subcutis)

Imellem de tre lag finder vi cremen, syltetøjet, makronerne og fløden – Med andre ord : fedtstoffer, bindevæv, blodkar, kollagener osv.

I overhuden finder vi, mest af alt, levende og døde hornceller og fedtstoffer. Det er vores ydre hud – Der hvor vi smører og smører 🙂 Overhuden indeholder ikke blodkar, og optager dens næring fra læderhudens og underhudens væv og blodkar. Overhuden danner også melaninen, som er hudens naturlige beskyttelse mod UV stråler.

Læderhuden er det interessante lag, i mine øjne. Her er der bindevæv, og blodkar. I læderhuden arbejder sansecellerne, som fortæller os om temperatur og berøring. Læderhuden indeholder bla. kollagen, elastin, hårfolliker, svedkirtler, talgkirtler, blodkar og lymfekar. Her skal der arbejdes… Så når vi køber hudpleje, er det her vi skal have i mente, at det skal kunne trænge ned i dette lag, især, og arbejde. Køber man og bruger man blot almindelig dagcreme hver dag, får man noget, der arbejder på overhuden. Molekylerne i en creme er oftest for store til at kunne gennemtrænge overhuden og længere ned i læderhuden. Derudover fordamper cremer meget hurtigt, eller slides af huden. Derfor prædiker jeg altid omkring serum, da serum indeholder små molekyler, designet til at trænge ned i læderhuden og endda også, underhuden. Serum indeholder (oftest, alt afhængig af hvilken serum) meget aktive ingredienser, der gør en forskel for vores hud. En serum fordamper ikke på samme måde, som en creme. Serum, er for mig, hudens vigtige vitaminpille.

Underhuden er kroppens energidepot. Her findes vores bindevævsceller, hvor vores fedt oplagres. Underhuden beskytter os som en airbag, når der sker noget.

Er huden ikke vild?! Det synes jeg. Sikke et arbejde den er på hver evig eneste dag.

Jeg investerer gerne i den, som jeg i forvejen gør – Jeg ved, hvor meget den har brug for de gode sager og ingredienser fra rens, serum og masker.

Er du god til at huske din hud? Og hvad bruger du på den?

-Mette Milan

One thought on “Når vi skærer huden ud i lagene….

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *