Alle indlæg og emner. · Alt andet end beauty.

Det der med børn…

Hva.. Skal du ikke have nogle unger snart?” Heldigvis er folk efterhånden begyndt at kende mig, og ved, hvad mit svar er til det, og hvad svaret har været i, godt og vel, 9 år. Mit svar er et klart og tydeligt : nej.

Når man giver folk svaret : nej, til det spørgsmål, bliver man enten mødt af store, forvirrede, vantro øjne, der kigger på én, som var man et misfoster. Man kan se tankerne :”Hvilket menneske vil ikke have børn – frivilligt?” printet ind i deres øjne og i panderynken, der næsten når op til pandegrænsen. Andre kigger på én med respekt, og siger :”Fedt, at du ved, hvad du vil og hvad du ikke vil, for at være forældre er ikke let.”

Jeg har kæmpe respekt og forståelse for, at man vælger at stifte familie. At formere sig. At skabe en masse små individer. At få sig en større mening med livet (Ja, for det siger nogen det er) Absolut kæmpe respekt for det. For jeg kunne ikke selv. Jeg ville ikke selv. Jeg kunne ikke tage det skridt. Jeg vil ikke tage det skridt.

Mette, hvad så, når du bliver gammel, og sidder helt alene på plejehjemmet.” var der en, der spurgte mig en dag. Ja, hvad så? Jeg skal da for pokker ikke vælge at få børn, så jeg slipper for at sidde alene på et plejehjem, som gammel. Mange gamle mennesker med børn sidder alene på plejehjemmet i forvejen. Så det vil da være en enorm dårlig ide, at poppe 2-3 unger ud af ovenstående grundlag. Jeg er sikker på, at jeg nok skal skabe de fornødne relationer til den tid. I øvrigt planlægger jeg ikke at komme på plejehjem. Jeg vil gerne bare lægge mig til at sove en dag i mit hjem ved siden af min mand og dyr, når jeg er omkring de 90-95 år, og ikke vågne igen.

Jeg får også af og til spørgsmålet : “Jamen, hvad er meningen med livet, hvis ikke man får børn? Det ligger i vores DNA at formere os…” Jeg må dertil sige, at jeg har masser, masser af mening med livet – Jeg har skabt mine “egne børn” – Både i form af en bog, en shop og senest en klinik. Jeg har et dejligt liv med min mand, og vores små dejlige dyr. Derudover er jeg lærer, og har med børn at gøre hver evig eneste dag. Jeg har også niecer og nevøer, som jeg elsker til månen og tilbage igen. Jeg er ikke helt “barneforladt” vil jeg lige hilse at sige – Tværtimod, så har jeg flere børn i min hverdag end de fleste 😉 I minimum halvdelen af min tid, faktisk.

Det ligger ikke i min DNA at være mor. Jeg føler det ikke. I ved… Den der mor-følelse. Den er der ikke. Bevares, jeg er enormt omsorgsfuld, kærlig, forstående overfor børn. Jeg brænder for at give dem alle et godt liv, en god dag, nogle fantastiske oplevelser, men jeg brænder ikke for at komme hjem hver dag, og fortsætte, hvor jeg slap. Jeg brænder ikke for at være mor – Overhovedet. Der er intet der hiver og skriger i mig, når jeg ser en nyfødt baby. Jeg synes da oftest, at de er søde og alt det der, men tanken om selv at skulle have sådan en lille, blød, lyserød klump hængende på mig dag og nat i flere år, giver mig klaustrofobi. Det giver mig lyst til en masse andet i stedet for. Lige fra at tage en lang lur til at rejse jorden rundt. Jeg er egoistisk indeni – Alt for egoistisk til at dele mit liv med andre end mit livs kærlighed : min mand.

Tænk på hvor heldig du er, at du kan få børn. Der er nogen, der ikke kan.” Den sætning har jeg også fået en gang. Jeg er ked af at tænke på de, der ikke kan få børn. Det gør mig ondt indeni. Men jeg kan da virkelig ikke gøre for, at jeg ikke har lyst, selvom andre har en brændende lyst. Og hvem siger, at jeg kan få børn? Jeg har PCOS, og at få børn med den “sygdom” er svært og for nogen umuligt. Jeg har ikke tænkt mig at forsøge, i hvert fald.

I mange år hørte jeg, især fra gamle kolleger : “Åhh, Mette – Du har det så let. Du har ikke børn. Du kan da ikke være træt.” Det provokerede mig helt vildt, når jeg fik det slasket i hovedet (faktisk ret ofte) Jeg kan godt være træt, selvom jeg ikke har børn. Jeg har det ikke altid let, selvom jeg ikke får børn. Jeg kan godt udfylde min tid, bare fordi jeg ikke har børn. Tænk sig, at man er nødt til at argumentere med andre omkring retten til at være træt, have travlt osv. Mit liv lige nu centrerer sig om arbejde, hjem og mand – Både som lærer, og min store “hobby”, som selvstændig. Det, i sig selv, giver da en okay ret til at være træt en gang imellem, ligesom andre. Jeg bøvler også med “sorte” stunder, i mit liv, som I kan læse om her. Skulle jeg have børn oveni alt det, ville jeg forsvinde fra jordens overflade – Puf. Mange gør det jeg gør, men med børn oveni. Shit. Det er dæleme flot. Mødre er powerwomen! Uden tvivl.

Sidst, men ikke mindst :”Hvordan kan du vide med garanti, at du ikke vil have børn?” – Man kan aldrig vide noget med garanti. Jeg kan dø i morgen. Der er ingen garanti for noget som helst her i livet, men det er sådan jeg har det nu. Som det jeg har beskrevet ovenstående. Jeg har et valg, som jeg kan holde, ind til jeg træffer et andet valg. Sådan er livet. Så fuld af valg. Mit valg er, at jeg ikke vil have børn. Hvad der sker om 10 år, kan jeg ikke sige. Men jeg ved, at alt sker af en grund, og jeg sætter min lid til skæbnen.

Hvordan har I det med kvinder, der har fravalgt børn? Sådan, helt ærligt.

-Mette Milan

 

 

 

 

25 thoughts on “Det der med børn…

 1. Halleluja Mette??… Det er spot on,kunne ikk ha sagt det bedre selv.. Jeg har dog ikk PCOS,men ellers kan jeg forholde mig til alt andet du skriver i indlægget…
  Jeg er single og nærmer mig de 40,om nogle år nuvel,men føler ikk panikken,hører ikk “uret” tikke og stresser ikk over “om jeg nu når det”.. Det at få et barn har aldrig stået øverst på min ønskeseddel… (Ønsker mig pt en kæreste og en hund?)Gør det mig virkelig til et dårligt menneske?.. Børn elsker mig og omvendt,men der er langt fra at være moster/bonus moster til at være mor…
  Livet har så mange glæder og der er nok til alle,da vi heldigvis er forskellige?..

  1. 100% som jeg ville have skrevet det selv. Med det minus at jeg elsker babyer helt hjernedødt, jeg kan slet ik lade dem være. Men nej, jeg vil ikke have en selv ? ??

  2. Vi skal stoppe med at tænke sådan hele tiden, og bare leve livet. Det er så vigtigt ?✨❤️ Jeg elsker også børn og de elsker mig, men jeg elsker også at aflevere dem igen ??

 2. Hold nu op!!! Som i: hold nu op hvor er det godt skrevet!!! You speak my mind. Og vi har jo Agnes på 4, men jeg kan relatere til en del af det du beskriver fordi at når folk spørger om vi ikke snart skal have én til og vi så svarer NEJ!, så bliver de næsten helt forargede!! Hvorfor skal man forsvare at man ikke har lyst til at få børn/flere børn?! Det er da helt op til en selv og hvorfor “go with the flow” og “gøre som alle andre” hvis man i virkeligheden har det bedst med noget andet. For alle skal da have børn og mindst to!! Man kan da ik fravælge børn eller vælge at få et enebarn. Øh jo!! Og nu er det ikke sikkert at man “fravælger” noget men der kan både være fysisk grund til (hvis man ikke KAN få barn/børn) og det du også beskriver; at man vælger at prioritere anderledes. Børn er en stor mundfuld. Vi har verdens nemmeste datter og vi trives godt os tre. Kun os tre. Jeg elsker os tre og jeg elsker at jeg har overskud og energi til os tre og samtidig også til alt det andet jeg gerne vil.
  Nå det blev lidt langt.
  Men…. PISSE godt indlæg Mette. Can i get an Amen!

  1. Man skal gøre fuldstændig, som man ønsker det selv, og ikke ud fra hvad “samfundet mener”. Det er dæleme da vores liv. At have en dejlig pige er da guld og fantastisk. Hvem siger, at man skal have to børn?! ❤️ Min mor havde det med at sige for nogle år tilbage :”Åh, det kunne nu være hyggeligt at gå med barnevogn og have sådan et lille barnebarn.” Øhh, ja, så må du jo gå ud og finde en der gider give dig det, for det bliver sgu ikke mig. Man skal aldrig kaste sig ud i verdens hårdeste job (at få børn) uden at ville ændre alt andet først, og med den mindste tvivl om det. ?
   Jeres Agnes er SÅ skøn!!!!

 3. Om folk vil have børn eller ej, det er deres valg. Andre skal lade vær med at have så travelt med hvad andre skal, vi har kun 1 barn – på 4 1/2 år og jeg er SÅ træt af spørgsmålet: skal I ikke snart have nr 2? Nej, det skal vi ikke. Vi har det fint med ham ? Om der en dag kommer nr 2, det vil tiden vise. Lad nu folk bestemme selv.

 4. fint indlæg, som mor til 2 og er kæmpe ønske om flere børn, er det spændende at høre fra “den anden side” ? Jeg er tit misundelig når du har tid til at tage en lur midt på dagen! Haha. Har din mand det på samme måde? ❤️

  1. Jeg elsker min middagslur midt på dagen ?? Gør det dog ikke hver dag – Men især i weekenderne. Jeg kunne slet ikke undvære det egoistiske i mig ifht lur og bare gøre hvad man vil. Man kan gøre rigtig meget med skønne unger også, det ved jeg, men det bliver jo aldrig helt det samme. ❤️ Min mand har det helt ligesom jeg – Det havde han ikke for 10 år siden, men han ser også hvor meget et liv ændrer sig med børn, og han er også sindsyg glad for at kunne gøre præcist, hvad der passer ham. Så vi er helt enige ?

 5. Jeg har stor respekt for at man tænker sig om, mærker efter og træffer et valg om man vil have børn eller ej – uanset hvilken af valgene man så tager. Hellere det, end bare at gøre som alle andre forventer, og ende med et liv man ikke er glad for.. ❤

  1. Jeg har også større respekt for, at man mærker efter, fremfor en “ups’er” eller en “vi skal redde vores forhold”. Sidstnævnte tror jeg slet ikke kan lade sig gøre med børn – For det er eddersparkemig hårdt! ??

 6. Jeg syntes det er flot du står ved det og står frem med det. ♥️
  Fordi ja, en hverdag med med børn betyder sku minus “frihed”. Jeg savner da og gøre hvad jeg har lyst til.
  Min mand arbejder i København (vi bor i Odense) og er kunne hjemme torsdag til mandag morgen også har vi en datter på 1 år. Og for fanden hvor jeg savner tiden til at være mig selv. Og nej du kan ikke være dig selv når de sover. For du har 100 pligter som skal laves inden den lille vågner igen.
  JEG HAR IKKE SOVET TIL JEG VÅGNEDE I ET ÅR ????.

  Respekt for dig Mette.

 7. Helt ærligt, så begriber jeg ikke, at nogen ikke ønsker børn. Men der er så mange ting jeg ikke forstår 😉 Så det gør jo ikke valget hverken bedre eller værre, at andre ikke forstår det. Vi lever heldigvis i et land/tid, hvor det står en kvinde frit for, om hun ønsker børn eller ej, og hvor mange hun vil have.

  1. Helt ærligt, så begriber jeg heller ikke altid, hvorfor man vil have børn. Der er så mange tilfælde, hvor det havde været bedre uden børn. Men som du siger, så er vi alle så forskellige, og vi har lov til at gøre og ønske præcist det vi vil. Det er sgu da fantastisk.
   Det der er med mig er, at jeg ikke har følelserne. Jeg kan mærke dybt inde, at jeg bliver fysisk dårlig af tanken om børn? Bør man så kaste sig ud af det alligevel? Det tænker jeg ikke :-/

 8. Jeg har også PCOS og har også fravalgt at få børn, men egentlig er det ikke grunden til det. Jeg har ligesom du, kæmpet meget med psyken, og på baggrund af det, vil jeg ikke have børn. Jeg vil ikke gamble med min psyke, det er ikke fair overfor mig selv, min mand eller det barn som jo i sidste ende vil være den største taber. Det vil jeg ikke være bekendt.
  Jeg får heldigvis ikke spørgsmålet om børn særlig ofte længere. De som er omkring med, ved godt hvorfor. Heldigvis har vi en masse nevøer og niecer som vi nyder at tilbringe tid sammen med. Vi nyder også når vi aflevere dem tilbage igen. Og der får vi begge bekræftet, at vi faktisk har et fedt og egoistisk samliv, hvor vi kan gøre præcis det vi vil, uden at tage de store hensyn til nogen.
  Jeg mener ikke livet kun giver mening når man får børn. Mit liv givet så meget mening. Jeg passer på nogens mormor og farfar hver nat. Jeg bruger tid på alle vores dyr og vores familie. Det er i min optik, den sidste del som giver rigtig meget mening i livet. Jeg behøver ikke starte min “egen” familie, for jeg har haft en lige siden jeg blev til en lille gele klump i min mors mave ?

  1. Måske sidder den psykiske del af det også dybt i mig, men det er ikke en af grundene til, at jeg ikke ønsker børn faktisk. For jeg vil kunne klare det, som alt andet, men det vil helt sikkert være en smule sværere. Man skal gøre fuldstændig, som man selv lyster og ikke hvad normen fortæller en. Livet kan være ABSOLUT ligeså fantastisk uden børn, som med. Det er jeg overbevist om! <3

 9. Utroligt at det er nødvendigt med sådan et indlæg i dagens Danmark – at der stadig er nogle der synes de skal diktere hvordan andre lever??‍♀️ Anyway så synes jeg det er spændende at høre dine refleksioner, fordi jeg netop selv har det helt anderledes.. Elsker iøvrig din kommentar om nyfødte: “Jeg synes da OFTEST at de er søde…”?

  Kan godt forstå du er mættet af børn når du arbejder med dem hver dag – måske der er en sammenhæng i at du har været lærer i 10 år og ik ønsket børn ligeså længe?? (og nej det er ik for at komme med en forklaring, det er ik nødvendigt, synes bare det et lidt sjovt sammentræf)?

  Mht folks kommentar om at du jo ik kan være træt osv. så har du også helt ret – både i at du self kan det. Men også i, at de fleste forældre også lever ret aktive liv, oveni det at skulle tage sig af en håndfuld unger – det er fandme hård kost?? Men vi vælger det sgu selv, og ved udemærket hvad vi går ind til når vi får nr 2, 3 og 4… ??‍♀️

  Og tak for lige at gøre opmærksom på hvor irriterende man kan være når man er på ‘børne-holdet’, jeg er nok i virkeligheden typen der reagerer med et overrasket udtryk når jeg møder holdningen, og det vil jeg lige huske til næste gang! Selvom det for mit vedkommende, kommer sig af nysgerrighed, interesse osv. og bestemt ikke trangen til at skulle styre hvordan andre lever?

 10. Hold da kæft hvor jeg jeg respekt for det du skriver, har det selv på samme måde og har ikke lyst til at få børn, men elsker at passe/hjælpe børn og kunne give dem fra mig igen så jeg har min frihed, kan godt være jeg er egoistisk, men har det på den måde og er træt af at skulle forsvare mig overfor andre at jeg har det sådan

 11. Fedt skriv – og godt emne. Jeg har selv en dreng på 6 år, jeg er selv 40.

  Jeg havde i mange år det sådan at jeg var i tvivl om jeg ønskede at få børn. Jeg var karriere menneske og ville bare nå alt muligt andet. Børn var ikke min top prioritet, for alle de friheder der er uden børn er så tillokkende.

  Jeg husker tydeligt hvor irriterende andre folks holdning var. Jeg er overbevist om at mange faktisk tænke om mig (os) at vi nok ikke kunne få børn, når mit svar var at det vidste vi ikke helt.

  Selvom jeg i dag har en dreng, og han er mit et og alt, kan jeg simpelthen ikke forstå dem der ikke kan sætte sig ind i det valg du har taget. Hvad der er rigtig for nogen er bare ikke rigtigt for andre. Det må være trist at synes børnene er det eneste der giver indhold i livet.

 12. Vi har 2 børn (0 og 3år) Og jeg undre mig over folk med børn der får det til at lyde som om ens liv ikke kan give mening hvis man ikke får børn.. Jeg tænker de må havde haft et kedeligt liv før! Jeg siger til folk uden børn -RED JER SELV! ?Nej men jeg synes det bliver romantiseret al for meget! Jeg fortæller altid alle de nederen ved at få børn først tænker det er bedre at forberede dem på det værste så kan de kun blive positive overrasket hvis de får børn?
  Og jeg er endda en af de der forfærdelige mødre der selv laver baby mos, hækler baby legetøj, osv.. ?
  Forstår 100% at man vælger ikke at få børn! Man skal kun få børn hvis man ikke kan lade hver?

  1. Tror jeg har det på samme måde med dyr. Hunde og katte er da søde nok specialt når de er små? Meeen kunne aldrig finde på at få nogen selv!! ???‍♀️

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *