Alle indlæg og emner.

Hvilken hudtype har du?

Dét med, hvilken hudtype man har, kan være hammer svært at vurdere selv. For ens hud kan være mange ting. Og det bedste man kan tilbyde sin hud er at lægge sig til i professionelle hænder og få huden analyseret. Dog kan man også selv forsøge sig med at finde ud af ens hudtype.

Huden kan være fedtet, tør, sart og uren på samme tid. Den kan også være primært uren. Den kan være tør, grå og flaget. Den kan være sart og rød. Huden kan være mange ting.

Kig på den!

Det er det første skridt : Rens din hud grundigt, vent 5-10 minutter til der er ro på huden og kig så på den. Stå i et godt lys foran spejlet. Kig på dine porer. Hvordan ser de ud? Er de små og fine? Er porerne grove og tilstoppede? Kan du presse noget ud af dem? Sorte hudorme? Er der rødme nogen steder? Ser huden fedtet ud, almindelig eller eller tør med mange fine tørhedslinjer og evt flager? Som om, at den lige mangler et glas vand. Har du milier under øjnene (De små hvide knopper, som ikke bare lige kan presses ud)

Mærk den!

Så tager du rene hænder i brug og mærker efter. Mærk på huden. Start i panden. Før fingrene henover. Mærkes huden, som du synes den ser ud? Mærkes den fedtet, meget normalt eller ret tør? Måske ru, som fint sandpapir? Er du øm nogen steder, når du mærker? Er der ømme indvendige cyster/kugler, eller er dit væv glat? Mærk på kinderne, samtidigt med, at du kigger i spejlet. Hvad ser og mærker du? Skriv det evt ned på et stykke papir, så du ikke glemmer.

Reager på det!

Nu skal der reageres på det du ser og mærker. Og det får mig videre til, hvilke hudtyper, sådan overordnet set, der findes derude.

Tør hud: (mangel på fugt) Tør hud kommer oftest til udtryk ved at have en lidt trist, “grålig” tone. Som om, at der sidder mange døde hudflager på overfladen og bare gør huden tør og trist at se på. Gløden mangler som regel ved tør hud – Altså der er ikke denne her sunde, friske farve i kinderne. Huden kan føles stram og nærmest et nummer (eller to) for lille i løbet af dagen, men især efter bad. Den kan også være ru og der kan være tendens til milier under øjnene/på kinderne pga manglende eksfoliering og fugt. Det føles ikke rart at have tør hud, men med det samme man smører noget serum eller creme på den, kan man mærke denne her tørst blive slukket og huden blive mindre stram. Er din hud tør, er det, i min optik, IKKE nok bare at bruge creme. Der skal en fugtgivende serum under morgen og aften og gerne en fugtmaske, som du sover med, 2-3 gange om ugen. Creme indeholder store molekyler, der arbejder på overfladen og som fordamper hurtigere end serum, der indeholder mindre molekyler, der trænger dybere ned i hudens lag. Tør hud kan også trænge til mekanisk eller kemisk eksfoliering et par gange om ugen, for at komme de tørre, døde hudceller til livs.

Hvad kan man bruge af ingredienser til en tør hud?

 • Hyaluronsyren er den bedste ingrediens jeg kender. Vi har den naturligt i huden/kroppen, men hyaluronsyren svinder med alderen. Hyaluronsyren har en helt eminent evne til at holde på vand, idet den kan tilbageholde sin egen vægt i vand 1000 gange. Det betyder, at den hjælper huden med at suge fugten til sig og holde på den i længere tid. Hyaluronsyre må bruges dag og nat og er ikke en “syre” som vi kender den fra frugtsyrer eller andre skrappere syrer, som man ikke bør gå ud i solen med. Mit yndlings hyaluronsyre produkt er dette.
 • Glycerin er også et fugtbevarende og blødgørende ingrediens, som man finder i mange produkter, Især cremer, masker osv.
 • Frugtsyrer – En kemisk måde at eksfoliere huden på. Frugtsyrer peeler de døde hudceller væk fra huden overflade, arbejder på fine lijer og jævnheden i huden. Frugsyrer bør ikke bruges dagligt, men et par gange om ugen. Min absolutte yndlingsmaske til dette formål er denne.

Kombineret hud : (huden der “kan” det hele) omkring 60%, og efterhånden nok flere, af alle kvinder på verdensplan, har kombineret hud i let eller svær grad. En kombineret hud “kan” og er mange ting. Man kan opleve at være ekstremt fedtet i t-zonen (pande, næse, hage) men lidt tør på kinderne og have tendens til urenheder på f.eks hagen. Man kan også opleve at have fedtede kinder, men være tør på næsen, men have urenheder i panden. Kort sagt, så indeholder en kombineret hud flere kategorier, og er ikke bare udelukkende tør, udelukkende sart, udelukkende uren osv. Hudens tilstand kan skifte en del, alt efter årstid eller tilstand i kroppen. Kombineret hud har, som regel, en lidt grovere overfladestruktur med forstørrede porer på næse, pande og hage. De kan være tilstoppede, sorte eller forholdsvis rene, alt efter, hvordan du renser og plejer din hud.

Hvad kan man bruge af ingredienser til en kombineret hud?

Man skal, som udgangspunkt, behandle kombineret hud, som let tør hud – Mange vælger at udtørre den totalt med skrappe syrer og produkter med alkohol, men det er ikke den rette løsning. Man skal nemlig huske balancen, konstant. Kombineret hud skal også have fugt. Ikke fedt, hvis man selv producerer en del af det, men fugt fra de ovenstående ingredienser. De nedenstående ingredienser er favoritter på min hud, som netop er middel kombineret:

 • Salicylsyren er nok min absolutte yndlingsingrediens. Jeg bruger, i perioder, salicylsyren dagligt. Salicylsyrer er en ingrediens, der stammer fra Hvid Pilebark. Salicylsyre er en meget antiinflammatorisk ingrediens, der som en af de eneste, har evnen til at trænge gennem hudens fedtlag og ned, hvor vi skal bruge det. Derfor oplever mange en kæmpe forbedring på urenheder, tilstoppede porer, grov struktur og inflammation i huden, at det forbedres ved brug af salicylsyrer efter et lille stykke tid. Mit yndlings salicylsyre produkt er dette.
 • Husker man så at fugte med hyaluronsyre hver aften f.eks, så man den bedste balance en kombineret hud kunne ønske sig.
 • Niacinamid (Vitamin B3) har også en rigtig god effekt på kombineret hud med grove porer, tendens til rødme osv. Mit yndlings niacinamid produkt er, blandt andet, denne.
 • A-Vitamin skal bruges forsigtigt i opstartsfasen, alt efter hvor høj procenterne er, men A-vitamin er også en rigtig hjælpsom ingrediens i forhold til urenheder, acne, men også rynker og gamle ar.
 • C-Vitamin er min yndlingsantioxidant – Den booster simpelthen hudens immunforsvar, giver glød, reducerer gamle ar og udjævnheder og får bare huden til at se sund og mættet ud. Min yndlings c-vitaminmærke, er dette.
 • Mælkesyrer oplever jeg også, som værende godt for kombinationshud. Ligesåvel, som mælkesyrebakterier skaber balance inde i vores krop, gør produkter med mælkesyrer det på huden.

Normal hud: (Din ding ding – Du har vundet i lotteriet) Ikke mange har en helt almindelig, normal hud længere. Jeg ser det ikke ofte, og når jeg ser det, er det jo ret kedeligt (i mine hudnørde øjne) men ret fantastisk for personen der har det, for en normal hud kræver ikke meget vedligeholdelse ud over det sædvanlige, der hedder : Rens, fugtserum, creme med SPF.

En normal hud ser således ud : Pæn jævn overflade, almindelige fine porer, fint fugtniveau, ingen tendens til hverken tørhed eller tilstopninger/udbrud.

Mange med normal hud ved også, at deres hud er let og kræver lidt, MEN… Jeg minder dem stadig på, at normal hud ikke på magisk vis reducerer rynker med tiden, eller de skader der kan forekomme af f.eks sol eller rygning. Så selvom huden er normal og pæn, skal der stadig forebygges og passes på.

Hvad kan man bruge af ingredienser til en normal hud?

 • En god hyaluronsyreserum er ingen med normal hud død af.
 • Cremer med solfaktor, for at beskytte. En god en er denne.
 • Evt seraer med lidt retinol (a-vitamin) for at forebygge rynker. Et godt natprodukt er denne.

Akne hud: (Kom af sted til lægen – Nu!) Akne er en tilstand i huden, der giver voldsomme inflammationer, mange bumser, hos nogle direkte bylder eller cyster under huden. Det kan være smertefuldt. Aknen kan sidde mange steder. Hos nogle er man ramt i hele ansigtet, ned langs halsen, samt på brystet og øvre del af ryggen. Nogle kan være ramt “blot” på kinderne. Andre på hagen. Det er lidt forskelligt, hvilken grad akne har, men som udgangspunkt er huden meget uren og betændt. Akne er betændelsestilstand i talgkirtlerne og i hårsækkene. Får man ikke gjort noget ved aknen, kan det efterlade dybe huller/ar i huden, som ikke lige kan fjernes. Derfor skal man gå til lægen, når man føler sig så ramt, at man ikke kan stille noget op på egen hånd.

Når man har fået bugt med aknen med medicin fra lægen/hudlægen, der slår betændelsestilstanden ned (for det dindes der ikke noget hudpleje der kan), kan huden bygges op igen med god hudpleje. Her er ingredienserne under : “kombineret hud” super aktuelle.

Der findes flere hudtilstande derude, som rosacea, Perioral Dermatitis (Som jeg har skrevet om her), eksem osv, men det bliver i et andet indlæg. Overordnet set skal I kigge jer i spejlet senere i dag, kigge godt efter og mærke efter.

Har I spørgsmål til, hvilke produkter, der kunne være gode til jeres hudtype, så stil spørgsmålet i kommentarfeltet. Så vil jeg få svaret så godt og så hurtigt jeg kan.

-Mette Milan

20 thoughts on “Hvilken hudtype har du?

 1. Hej Mette ?

  Efter behandlingen hos dig og efterfølgende med de råd du gav mig, kan jeg virkelig mærke en markant forskel og er blevet meget mere “dus” med den?

  Hvis du skulle anbefale en anden Codage end Nr 5 som jeg købte ved dig, hvilken skulle det så være?
  (Min hud er kombineret – surprice ?)

  Ellers skal du vide, at jeg følger dig med største fornøjelse og er glad for den viden, du skønt giver videre til os kvinder, uanset alder❤️?

  Varme sommer kinder hilsner til dig?
  Ida Lundgren

 2. Rosacea: jeg har ikke acne, KUN rødme og kar sprængninger, og bare en umulig hud. T-zone fedter til, men virker som let sandpapir. Kinder er tørre og skællende. Jeg er nærmest blevet produkt forskrækket med al den info om hvad man bestemt ikke må med rosacea. Så nu bruger jeg kun anti rødme creme fra ecooking- jeg tør nærmest ikke bruge noget og jeg har ikke råd til at blive ved at prøve alt muligt. Min hud er ikke så vanvittigt sart som rosacea oftest er.
  Har desuden tendens til de små milier om øjne og kindben.
  Bonusinfo- jeg er 39 år og heldigvis so far stort set uden en eneste rynke. Så én cool ting er der med min hud da ???

  Jeg elsker at se dig ordne ansigtet, og sidde og drømme om hvor fedt det må være at have så blød og lækker hud som dig?

  1. Det kunne være mig der skrev Kamilla kommentar. Min hud er nøjagtig på samme måde!! Og jeg er 33 år, så synes det er max træls med problemhud ?

  2. Rosacea skriver jeg om en anden gang ? Men lov mig, at du får puttet en god serum ASAP, så din hud ikke udtørrer yderligere. Rosaceahud skal have fugt og beskyttelse, ellers bliver det værre. En creme er ikke nok. Tag et kig på Codage no 7 eller Codage no 1, bare for at få fugten ind. Derudover reagerer mange (ikke alle) godt på salicylsyrer.

 3. Fedt indlæg og velskrevet.!! ?
  Min hud har tilsyneladende det hele ?
  Moden hud, pigmentering både fra sol, graviditet og medfødt overpigmentering. Tør på kinder med store porer. Fedtet pande og kæbelinien. Sart som i virkelig sart omkring øjnene. Så jeg synes saftsuseme det er en sandt produkthelvede derude for mig. Så gode tips er kærkomment. Bruger pt vitamin V serum fra Balance Me, AHA serum og Multicreme fra Melissa, og til øjnene hyalyron øjengel og cleansing melt rens fra Evovle.
  Scubber hveranden dag huden med Balance Me senisitive skin. Det fungere, men mangler det der boost som gør forskellen ?

 4. Hvis man har kombineret hud, hvor man har tendens til at være fedtet i panden, men en smule tør i kinderne. Skal man så gå efter en fugtmaske eller måske codage serum? Og hvad skal man kigge efter I en fugtmaske i forhold til ingredienser?

 5. Min hud er kombineret/tør/sart med rødme og urenheder, tilstoppede porer og også fedet. Synes det er så svært at finde de rigtige produkter. Hvis jeg fx bruger salicylsyre kan det være hårdt for huden, selvom jeg er påpasselig og kan slet ikke tåle det under hagen/kæber eller hals for der får jeg store betændte bylder. Samtidig så bliver min hud rigtig tør, hvis jeg bruger en let dagcreme, men for fedtet hvis det er en tykkere creme -alt efter vejret, de varme dage er virkelig svært for mig at få fugt nok uden at fedte. Fedter mindre om vinteren. Bruger oskia rens, codage nr 1 om aften under acnecreme fra Avene (hvis jeg skifter får jeg udbrud, kan du evt anbefale en mere egnet creme for synes den er lidt for skrap ift jeg ikke har betændt acne i øjeblikket), Salicylsyre pads fra skyn iceland om morgen sammen med s5 replenish serum og restore creme. Det fra s5 vil jeg gerne bruge om aftenen i stedet og så bruge en anden creme om dagen. Er også blevet anbefalet c-vitamin mod gamle ar, hvilket produkt vil du mene jeg skal have fingrene i? Har seriøst prøvet SÅ mange ting mens synes ikke det virker, selvom jeg giver det flere måneder.

   1. Har ikke rigtig nogle udbrud, som er betændte mere, de kommer mest på halsen, hvis jeg spiser noget, jeg ikke kan tåle. Eller er rigtig stresset, så min læge mener ikke, at jeg behøver en henvisning. Det går også meget bedre med min hud, efter jeg er begyndt at behandle den som tør, men har stadig mange hudorme og udbrud. Og røde ar fra de gamle aknear. Men jeg skal nok forbi en ekspert på et tidspunkt. Tak for svar

 6. Tak for et rigtigt fint indlæg.
  Du har hjulpet mig via Instagram med en rigtig fin rens- og plejerutine – tak for det. Er meget glad for alle mine produkter. Jeg hører til de få der har “normal” hud – juhuu 😉 undtagen omkring min “næserod” (hedder det mon det). Her er jeg småfedtet, lidt knopper og rødmen. Skal jeg have et rens og pleje til fedtet hud og kun bruge omkring næsen – eller er der en lidt nemmere løsning? Synes det er en udfordring året rundt.
  På forhånd tak ?
  Annie (46 år)

 7. Hej Mette ?
  Tak for et mega godt indlæg.
  Min hud er MEGET fedtet og i hele ansigtet. Jeg har forstørrede porer og tendens til urenheder (jeg er 34 år). Men det værste er, at jeg er begyndt at få noget der ligner bumser, men de bliver til ar, der ligner bumser. Det skal lige nævnes, at det er uden jeg presser og piller i dem. De buler ud som bumser og nogle af dem har jeg haft i et par par år?! Det er vildt frustrerende!! Jeg får dem i panden og ned langs tindingen. Jeg renser min hud godt og bruger masser af fugt, salicylsyre, niaciamid, AHA serum, (frugtsyre engang imellem) og alt efter behov og med måde.
  Har du hørt om det før? Har du et råd til hvad jeg kan bruge eller gøre for at undgå det??
  Knus en trofast følger??

 8. Hej Mette ?.
  Super god guide – med det sådan grunlæggende ??!. Jeg vil sige jeg har en kombineret hud, fedtet og træls. Så jeg har igennem din guide , fundet nogle af de produkter jeg kan anvende. Men hvilken A vitamin ville være god?. Eller hvis man skulle vælge produkter der ligesom kunne gøre hele rutinen morgen/aften. Mod fedtet hud, store porrer, gerne med antiage i os, kunne jo købe det hele, men hvilke produkter ville gøre tricket for mig?

 9. Hej Mette

  Et fantastisk indlæg – elsker at læse med her og kigge med på dine profiler på insta ❤️

  Jeg har kombineret hud med fedtet t-zone og enkelte udbrud gerne omkring kæben. Jeg har med hjælp fra dig kommet ind i en god rutine med rens morgen og aften med skincode, peelmaske fra ecooking, peelpads fra skyn, codage no 1 og codage fugt maske.

  Jeg vil gerne have dit råd i forhold til god dag og nat creme. Bruger pt rødme creme fra ecooking og coola mat. Men syntes ikke helt det giver huden fugt nok men syntes også stadig den virker fedtet. Til nat bruger jeg en medex frugt creme.

  Endvidere har du er forslag til et godt feriekit til sydens sol – uden man skal tage hele skabet med ?

  Tak for brugbare råd og en skøn personlighed

 10. Hej Mette

  Tak for et rigtig godt indlæg!

  Jeg har to spørgsmål:
  1) Du nævner, at man med tør hud bør sove med fugtmaske på et par gange om ugen. Kan man bruge Oskia fugtmasken på den måde (altså sove med den), eller bør den altid renses af efter 15–20 minutter?
  2) Jeg har en super irriterende hud. Jeg har atopisk eksem, og hvis min hud bliver for tør, så bryder eksemet ud – så som udgangspunkt vil jeg sige, at min hud er tør (og meget sart). Men jeg får samtidig relativt nemt urenheder, særligt på hage og hals, og min hud er ret grov i det. Problemet er bare, at fordi min hud er så sart, så reagerer den rigtigt dårligt på mange af de lidt “skrappe” produkter. Jeg bruger Codage nr. 1 både morgen og aften, og om aftenen bruger jeg også Embryolisse filaderme-cremen, mens jeg om morgenen bruger en creme med niacimid (hvilket min hud har skulle vænne sig til – selv det har været for skrapt i starten). Bruger også Oskia fugtmasken ca. 1 gang om ugen, og et par gange om ugen sover jeg med en fugtmaske fra Avene. Hvilke produkter ville du anbefale mig?

  Mange hilsner
  Christina

  PS: har været forbi en hudplejeklinik, men for det første viste det sig, at det var et af de steder, hvor de udelukkende mener, at man skal bruge produkter fra PH Fomula, og for det andet mente de, at jeg havde Rosacea – hvilket jeg ikke har, men pga. min atopiske eksem og min sarte hud, så har min hud en let rød undertone, hvilket for en utrænet kan ligne rosacea, men det er det ikke.

  1. Og de to gange, jeg nævnte Oskia fugtmasken, så var det i virkeligheden Codage fugtmasken, jeg mente 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *