Alle indlæg og emner.

Hello Kitty.

Betalt samarbejde med Royal Canin.

Siden jeg fik en lille, fluffy, grå og hvid killing ind ad døren sidste sommer, som blev døbt : Mango, har rigtig mange af jer spurgt ind til det med at få en killing. Hvordan gør man? Hvordan får man andre katte i husstanden til at lide hinanden? Hvordan stimulerer man killingen? Hvordan bliver de renlig? Hvornår må de kommer ud? 

Jeg er ikke katteekspert, som sådan, men jeg har da haft kat og killinger det meste af mit liv, så nogle ting kan jeg svare på, ud fra egne erfaringer og med hjælp fra eksperter hos Royalcanin.dk.

1. Når man har besluttet sig for, at man vil have en killing…

Så har man også besluttet sig for at drage et ansvar for et nyt familiemedlem, og derved ved, at man økonomisk også kan håndtere en dyrlægeregning i ny og næ. En gang årligt anbefales det , at katten vaccineres mod diverse sygdomme, der kan gøre katten livstruende syg eller smitte andre katte i området. Neutralisering kan også komme på tale. Derudover bør man sætte sig ind i reglerne omkring registering af katte, forsikring af katte og evt. chip af ens kat.

2. Forberedelse til det nye familiemedlem…

Anskaf dig de mest væsentlige ting til din nye killing : Kattebakke, kattegrus, en smule kattelegetøj (de elsker alt med fjer) et tæppe til sofaen/sengen (ofte får de et med fra det sted, man henter dem, så de har duften fra moren og de andre killinger lidt tid) madskål, vandskål, foder målrettet killinger og deres aktivitetsniveau og vækst (har brugt dette fra Royal Canin til Mango OG Bella) evt et kradsebræt og en transportkasse. Læs en super udførlig guide lige her.

3. Når killingen kommer med dig hjem…

Da jeg kom hjem med Mango, gemte han sig under sofaen i fem (!!!) dage. Han kom ud og fik lidt mad, gik i kattebakken og hoppede en smule op i sofaen, men ligeså hurtigt ned igen ved den mindste bevægelse. Ærligt, så tænkte jeg :”Hvad pokker er det her for en kat?” – Men det kan være meget normalt, for den lille killing har brug for ro og hvile det første stykke tid. Den kan blive overstimuleret, og den er blevet taget væk fra moren og søskende, så tryghed og ro er alfa omega for det lille dyr.

4. Den første dag…

Larmende børn eller andre dyr, bør ikke være i nærheden de første par dage, for det er vigtigt med roen, og adskillelsen fra moren giver og forvejen killingen stress. Placér en lille kurv ved siden af din seng, hvor katten har rede, de første nætter, og er tæt på vandskål og kattebakke. Den er normalt, at de kan miave lidt om natten, det første stykke tid (eller værre: gå efter fødderne hver nat) men jo mere trygge de bliver, jo mere ro kommer der på og med tiden vil katten helt sikkert gerne ligge hos dig i sengen, hvis den må.

5. Fra 12 uger til 12 måneder…

Sker der helt ekstremt meget med killingens vækst og udvikling, generelt. Fra firemåneders alderen styrkes killingens fordøjelsessystem og immunforsvar, men stadig er killingen sårbar, og derfor er letfordøjeligt mad vigtigt for den. Royal Canins “kitten” foder er designet til formålet. Bliver katten neutraliseret når den er mellem 8-10 måneder, skal man have fokus på det rette foder til neutraliserede killinger, da de kan have en tendens til overvægt, grundet lavere energiniveau. Der fås Royal Canin Kitten sterilised til det formål. Jeg har altid brugt Royal Canin til mine killinger, fordi jeg ved, at det er skræddersyet til katte efter livstil, race og størrelse. Det har altid fungeret godt for mine katte, og jeg ønsker, om nogen, at give dem en god start på livet. En killing tredobler sin vægt på bare 21 dage. Knogler, led og muskler skal kunne følge med den voldsomme udvikling, og her spiller foderet en vigtig rolle i killingens start på livet. Faktisk vokser katten ligeså meget på et år, som et barn gør på 14 år.

6. Fra 12 måneder og frem…

Vidste du godt, at katte først udvikler stedsans, når de er mellem 9 og 12 måneder gamle? Rigtig mange killinger forsvinder (bliver væk), bliver kørt ned eller spist af andre rovdyr, som ræve og rovfugle, fordi de er for små til at begå sig selv. Derfor har alle mine katte altid været i snor ind til de er mindst 12 måneder gamle. De har en sele på og kommer ud flere gange dagligt. Ofte går jeg runder med dem i haven. Giver dem lov til at dufte og blive trygge. Føler jeg, at de er klar, når de er omkring et år gammel, slippes de stille og roligt løs i haven, men altid med mig derude imens. Mango er 14 måneder gammel, og er dog stadig i sele og snor udenfor. Det er han fordi, at han er noget mere umoden i forhold til vejen m.m. end Bella er. Mango får lov til at gå løs, når vi flytter på landet… Eller i skoven en dag 🙂

7. Kat nummer tre…

Er helt klart på ønskelisten, når vi finder vores nye hjem, der kan rumme en håndfuld dyr, og hvis jeg synes, at vores økonomi tillader det, for der er som sagt nødvendige udgifter forbundet med de kære dyr. Mange katte er ret sociale, og trives med “søskende”. Andre katte trives fint alene. Mango vil elske en bror, enten som kat eller hund. For ham er det ret lige meget, bare han kan lege med en. Det er ret typisk for en Maine Coon at være så social. Bella er en ener og gider slet ikke andre end mig.

Står du og vil adoptere en kattekilling, så er der gode råd at få her især. Både på deres udvikling, ernæring, nødvendigheder osv.

Kh Mette Milan

7 thoughts on “Hello Kitty.

 1. Hej Mette. Jeg vil gerne have en kat på et tidspunkt og det her indlæg er en stor hjælp. Tak altså. Dine katte er virkelig nuser. Kh Marianne

   1. Åh hvor er dine katte bare bedårende – jeg ville ønske at vi selv havde en kat, men min bedre halvdel har allergi?

 2. Halløj Mette! ?

  Amen du har så ret i det du skriver. Jeg er selv ung katte-mor til to og de er bare ens små børn.
  Vi fik den første, Nala for 8 år siden, og den anden, Simba, kort tid efter. Begge tog vi til os som helt små, og de har bare været en del igennem på deres rejse. Så som du skriver skal man virkelig sætte sig ind i det, at have en kat og sørge for, at man finder en god dyrlæge, som ved hvad de gør. En god ide kan være at lægge nogle penge til side, nærmest oprette en katte-konto, så hvis uheldet er ude, så er de sikret, det kan hurtigt komme op i en høj pris for de små misser, også selvom man har forsikring ♥️

  Vil også tilføje at katte nemt kan blive til vanedyr. Det kan så både være positivt og udfordrende alt efter hvordan man opdrager på dem. ? Min Simba er vant til at når han er en bisse.. hvilket han er ret tit.. kommer han under en dyne/tæppe også lægger han sig bare til at sove. Samt min Nala SKAL have godbidder inden vi går ud af døren om morgen, ellers skal vi nok få det at høre resten af dagen, og ja jeg mener virkeligt HØRE ?

  Lidt fra mig,

  Hilsen Jessica ?

  1. Katte er de største vanedyr – Mere end mennesker 🙂 De giver ikke op, når først rutinerne er feset ind hos dem. Mango SKAL have hans vådfoder hver morgen, ellers er der ikke ro. Det er sødt og lidt irriterende på en og samme tid. Hihi. Kh Mette

 3. Det er SÅ godt, at du gør opmærksom på, at katte ikke må komme for tidligt ud. Og generelt gør opmærksom på de overvejelser, som man skal gøre sig inden anskaffelse af en kat.
  Mine spiser også royal canin. Jeg har noget som tørfoder (andet mærke til vådfoder) og så har jeg andre typer af royal canins tørfoder som godbidder. De elsker det. Så skønt at royal canin laver samarbejde, hvor de hjælper med at udbrede forskellig viden – ikke kun foder, men hele kattens helbred.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *