Alle indlæg og emner.

Skader rygning huden?

Nogle gange ryger man ind i forskellige diskussioner på nettet – Altså, for det meste forholder jeg mig passivt på sidelinjen og læser med, mens jeg enten griner indeni eller forarges. Andre gange er de forskellige udsagn så direkte uintelligente, at jeg ikke kan lade være med at blande mig. Hermed ikke sagt, at jeg er særlig intelligent, overhovedet, meeeen… Der er nogle ting, jeg ved, og ja, så må jeg, som sagt, have et ord med ind. Det hele startede med en artikel på nettet, hvor folk kunne skrive kommentarer under. Artiklen synliggjorde, hvad rygning egentligt gør ved ens hud.

Man skal ikke have gået i skole mange år for at vide, at rygning er skadelig på alle måder. Det er bevist, at rygning er en af hovedårsagerne til kræft. Her taler vi især i lungerne. Det er bevist at rygning er den største dræber i forhold til trafikulykker, aids, alkohol og selvmord – TILSAMMEN. Derudover er det også bevist, videnskabeligt, at rygning giver flere, dybe rynker, gør huden slap, giver huden dårlig blodcirkulation, tør m.m. Rygning nedsætter blodets indhold af ilt, mens nikotin får de fine blodkar i huden/under huden til at trække sig mere sammen, end de skal. Det tilsammen gør, at huden i sig selv, får utrolig dårlig næring, og huden får mere end svært ved at reparere sig selv. Hudens elastik, der netop sørger for, at huden ikke hænger og rynker, bliver mør, og hudens blodcirkulation nedsættes betydeligt. Jo flere år man har røget, jo hurtigere går det ned ad bakke.

Hvis du sidder bag skærmen, og vil til at skrive en kommentar, som ligner den ovenover, så er det fordi DU ryger og jeg rammer et ømt punkt hos DIG – Og det er absolut kun godt, for rygning ER noget man bør tænke gevaldigt over. På alle måder. Jeg kommer fra et hjem, hvor begge forældre ryger (vi snakker flere pakker dagligt) og har røget hele mit liv. Jeg er “passiv ryger”, og det er ikke noget jeg synes er særlig fedt! Når jeg er derhjemme, går der 5 minutter, og mit nyvaskede tøj og hår lugter langt væk af røg. Det er endda til trods for, at de med alderen, tager hensyn og ryger i køkkenet under emhætten eller udenfor. Det er lige meget, hvor de ryger. Lugten og røgen hænger i huset og hopper direkte på mig. Jeg kan få det fysisk dårligt, når jeg er tilstede, hvor der ryges. Jeg har lugten i mine næsebor hele dagen, og får kvalme. Jeg er virkelig ikke fanatiker, men rygning… Der står jeg af på alle måder.

Jeg synes ærligt talt ikke, at der er noget mere klamt end cigaretskodder, askebægere og stinkende rygerfingre. Jeg vil fandeme hellere stå med hånden i en hundelort, end jeg vil spise med et aksebæger på bordet.

Min mand ryger desværre også, og det synes jeg er enormt ucharmerende. Jeg er ved at kaste op, når jeg finder et gammelt skod i hans arbejdsbukser, eller vasker noget i vaskemaskinen, hvor jeg ikke har fået taget en cigaretpakke ud af en eller anden latterlig lomme, og der er filter og tobak over alt. Det er det VÆRSTE, værste, værste jeg ved. Og det, der er endnu værre er, at folk, der ryger ikke forstår, hvad det er de påfører sig selv. De kommer med undskyldninger på undskyldninger.

Døden skal jo have en årsag“, eller “Hellere et kortere liv, og så kunne leve, som jeg vil“, hører jeg ofte rygere sige. Hvad fanden er det for en argumentation? Jeg er da fuldstændig klar over, at man kan dø af alt mulig andet end rygning. Men hvorfor vælger man at gamble med noget, man VED er farligt? Sidder man med rygerbetinget lungekræft, er det så her man skal sige :”Nååå, bare rolig. Døden skulle jo have en årsag. Høhø!” Det er da overhovedet ikke sjovt.

Jeg har hørt bekendte sige, at de ikke vil stoppe med at ryge, fordi så kommer de sig… Det er seriøst. Jeg ryster på hovedet. Ja, det er også farligt at være overvægtig, men kuren mod overvægt er pisse sund, så kom da i gang for pokker!

Andre har argumenteret med at :”Åhh, jeg prøvede at lade være med at ryge, men så blev jeg simpelthen syg hele tiden. Så jeg startede igen, og nu har jeg det bare godt.” Nogle fortæller, at rygning nedsætter deres stress. Lad mig sige det sådan. Jeg lider af og til af stress (Alvorligt) men jeg har sgu ikke tænkt mig at tænde op i dødens nikotinfløjte, for at se, om det kan mindske min stress. Og jeg kommer aldrig til det.

Uanset hvad, så.er.rygning.skadelig! Grå hår og rynker er ikke KUN genetisk betinget, nej – Solskader er OVERHOVEDET ikke genetisk. Og jo – Man kan se på folk, om de er rygere eller ej. Og det er i øvrigt ikke kun huden, der bliver rynket og grim (især omkring munden, som er rundet omkring det gule filter 500-1000 gange om dagen) Det er ikke “kun” kræft og KOL, man kan få af rygning. Tænderne bliver også nikotingule. Og din ånde bliver så ækel, at folk flygter fra dig, når du vil tale med dem one-on-one. Bum.

-Mette Milan – Ikke-ryger og stolt af det!

PS: Vil du have hjælp til at stoppe med rygningen, kan nedenstående reklame måske hjælpe dig? Jeg ved det desværre ikke, da jeg ikke ryger.

 

Indlægget indeholder affiliate links til rygestop.

2 thoughts on “Skader rygning huden?

  1. Det er så pisse godt skrevet.. Jeg bander, Sorry.. Men du har så meget ret, og jeg ligger genkend til det hele..,

    1. Jeg bander også lidt i dette indlæg, kan jeg se 🙂 Men det er fordi jeg bliver ivrig, og gerne vil have pointen frem. Den kommentar, som den person skrev til den artikel, var simpelthen for uvidende og dum. Håber virkelig, personen er den eneste i hele verden, der tænker sådan, men desværre nok ikke.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.