Vores Livretter er Typisk Overraskende Billige

De fleste danskere kan finde plads i budgettet til at tage ud at spise en gang imellem. Nogle gange er det bare på en eller anden kæde-restaurant fordi det er nemt og til at betale, mens det andre gange er på et rigtigt fornemt sted med god vin og lækker mad. Uanset hvad, så ser vi det i hvert fald som lidt af en luksus-ting. Ikke bare fordi vi ikke selv behøver bruge tid og kræfter ude i køkkenet den dag, men også fordi maden typisk er ?ekstra lækker?. Man tager ikke ud for at spise den samme slags mad man laver derhjemme: nej, det skal gerne være noget særligt.

Men det er gået op for mig, at det ikke rigtigt giver mening at sige, at maden er ?mere lækker? ude på en fin restaurant, end den er hjemme i køkkenet. Du kan selv lave undersøgelsen og se, at jeg har ret. Spørg dine venner og dine kolleger hvad deres livret er. Eller hvilken ret de ville vælge, hvis de kun havde ét måltid tilbage. Svarene vil selvfølgeligt være mange og utroligt varierede. Men læg mærke til at alle siger noget forholdsvist simpelt: noget mad du sagtens ville kunne gå ud at lave i køkkenet lige nu. Næsten ingen nævner navnet på en eller anden obskur ret henne fra den dyre franske restaurant. Vores livretter er faktisk overraskende billige i langt de fleste tilfælde, og det er mad vi ofte vil vælge over noget der ellers skulle være ?ekstra lækkert? og koste en bondegård.

Men det handler selvfølgeligt om, at det at spise ude er langt mere end bare at sætte sig nede og spise et måltid. Det er hele oplevelsen omkring at spise ude, og den stemning der bliver skabt omkring én af spisestedet. Man klæder sig måske endda på i ekstra pænt tøj, og det bliver en hel udflugt. Hvert sekund af forberedelsen, transporten, bestillingen og spisningen af maden tæller med i den samlede helhedsopfattelse. Så det er ikke fordi maden i sig selv er ?ekstra lækker? eller kan konkurrere med vores reelle livretter ? men oplevelsen er alle de ekstra penge værd.

Det er lidt ligesom med tøj. Du kan godt tage hen i det nærmeste storcenter og købe noget tilfældigt no-brand tøj, der kan dække din krop og holde dig varmt. Det er nemt at dække de rene fysiske og basale behov. Men hvis du køber mærketøj som for eksempel Dondup, så er det en oplevelse du køber. Ikke bare holder tøjet dig tildækket og tilpas: det føles også godt på kroppen, og får dig til at ligne en million. Det er da helt sikkert prisforskellen værd.

Så hvis du sidder og er sulten, og overvejer at spise ude ?bare fordi?, så lad være. Du vil være skuffet over maden du får. Men hvis du er sulten efter en oplevelse, så giv den gas!